De Olympische Winterspelen van 2022 worden in Beijing gehouden. Dat heeft het Internationaal Olympisch Comité (IOC) vrijdag tijdens een stemming in Kuala Lumpur besloten.
Beijing kreeg de voorkeur boven het Kazakse Almaty, de enige andere kandidaat voor de Winterspelen. Steden als Barcelona, St. Moritz, Stockholm, Oslo en München trokken zich vroegtijdig terug.
Het is voor de derde keer op rij dat de Spelen in Azië worden gehouden, na de Winterspelen van Pyeongchang in 2018 en Zomerspelen van 2020 in Tokio. Beijing is straks de eerste stad waar de Zomerspelen en Winterspelen hebben plaatsgevonden.
Beijing veilige keus
De Chinezen willen een deel van de accommodaties van de Spelen van 2008 hergebruiken. De sneeuwsporten in Beijing worden gehouden in de bergen van Yanqing en Zhangjiakou, respectievelijk op 90 en 160 kilometer van de hoofdstad.
De meeste stemgerechtigde leden van het IOC vonden dat op het 128e congres van het olympisch comité geen groot probleem. Almaty leek als voordeel te hebben dat het aan de voet van het Tien Shan-gebergte ligt, waardoor er sprake kon zijn van compacte Spelen binnen een straal van 35 kilometer.
Beijing was voor het IOC de meest veilige keus, ook al zal er veel kunstsneeuw nodig zijn om de bergen te bedekken. De stad heeft zeven jaar geleden bewezen Olympische Spelen te kunnen organiseren en heeft al een budget van 1,4 miljard euro vrijgemaakt. Almaty kon een soortgelijk budget overleggen maar die stad is net als heel Kazachstan erg afhankelijk van inkomsten uit olie.
Mensenrechten in China
In de aanloop naar het grootste wintersportevenement zal de discussie over mensenrechten en luchtvervuiling ongetwijfeld weer losbarsten. De Sports and Rights Alliance, waar Amnesty International deel van uitmaakt, noemt de keuze voor Beijing zorgwekkend. Het IOC moet er volgens de organisatie voor zorgen dat de Winterspelen van 2022 geen mensenrechtenschendingen in China veroorzaken of verergeren.
De toekenning van de Spelen aan Peking komt op een moment dat de mensenrechtensituatie in China volgens de alliantie uitermate zorgelijk is. De afgelopen weken zouden er meer dan tweehonderd mensenrechtenadvocaten en activisten zijn aangehouden. Sommige arrestanten kunnen een gevangenisstraf van vijftien jaar krijgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl